VPN – tre bokstäver du säkert har hört nämnas, men kanske inte riktigt orkat bry dig om vad de står för. Ge oss ett par minuter så ska vi reda ut begreppen och visa varför VPN kan vara intressant även för andra än datanördar.
VPN betyder virtuellt privat nätverk. Blev du klokare? Men om du tänker dig en tunnel mellan två punkter på ett öppet nätverk (läs Internet). En tunnel i vilken du, eller rättare sagt din datatrafik, kan färdas utan att bli avlyssnad – anslutningen är nämligen krypterad. Då förstår du på ett ungefär vad VPN handlar om.
Ett VPN består av ett antal datorer som kommunicerar med varandra. Kommunikationen är krypterad och kan därför inte läsas av någon utanför nätverket. Via ett särskilt VPN-program (det finns massor på marknaden) kan du ansluta din dator, som då blir en del av nätverket. Beroende på hur VPN:et är konfigurerat kan det behövas lösenord eller någon annan autentiseringsrutin för att ansluta. VPN-klienten kan också vara integrerad i datorns operativsystem.
Ett av de vanligaste exemplen på VPN är interna företagsnätverk. Via en VPN-tunnel kan till exempel anställda eller studenter ges möjlighet att logga in på och få tillgång till företagets eller skolans nätverk hemifrån eller närhelst de inte befinner sig på jobbet.
Det finns också en rad kommersiella aktörer som erbjuder VPN-tjänster som gör det möjligt att surfa krypterat och anonymiserat.
När du startar en VPN-klient får du välja någon av de servrar som tillhandahålls av den tjänst du använder. Servern kan vara placerad var som helst i världen. Därefter omdirigeras din Internettrafik och går i fortsättningen via den valda servern över en krypterad anslutning. Din trafik sker också från en ny IP-adress som tilldelats av VPN-servern. Har du valt att ansluta dig till en amerikansk server går alltså kommunikationen via en amerikansk IP-adress. VPN blir på så sätt en buffert mellan din dator och de sidor du besöker. Det innebär att du blir mer anonym och även mer skyddad på nätet.
Det kan finnas flera skäl till att koppla upp sig mot Internet via VPN. Här är några av de vanligaste.
Det var VPN i ett nötskal det. Om det är något du behöver i ditt digitala liv kan bara du själv svara på.