Frågor och svar om Kronofogden

Kronofogdemyndigheten (”Kronofogden” eller ”KFM”) arbetar utefter ett tydligt uppdrag, att se till att den som har rätt att få betalt får det, tex företag eller privatpersoner, och ge stöd och råd till den som ska betala. Om du är svårt skuldsatt kan du ansöka om skuldsanering via KFM som kan hjälpa dig att komma tillbaka på fötter och börja leva ett liv utan skulder.

Skaffa Kreditkollen och få hjälp samt bättre koll på din ekonomi här!

Om du får en faktura som du inte betalar, som sedan går till påminnelse och inkasso – hamnar till slut hos Kronofogden om de inte betalas. Betalar du sedan inte heller hos Kronofogden så finns risk att du får en betalningsanmärkning.

Hos kronofogden hamnar man om ett företag skickar vidare en fordran för dem upplever att den inte betalas. Det vill säga att om ett företag fakturerat dig och fordran inte betalas inom avtalad tid kan dem skicka vidare den till kronofogden.

Läs mer om betalningsanmärkningar och när det försvinner.

Om du har en skuld som gått hela vägen till betalningsanmärkning och Kronofogden (KFM) så kan Kronofogden och som fortfarande inte är betalad så kan Kronofogden en så kallad utmätning. Det betyder att de ser över dina ekonomiska tillgångar för att se om något du äger kan användas för att betala skulden, till exempel din lön eller din bil etc.

Om Kronofogden inte lyckas få full betalning genom utmätningen, kallas detta för utmätningsförsök och registreras som en anmärkning hos UC som ligger kvar i tre år. Detta fortsätter tills du betalat originalskulden du mottagit från Kronofogden. För mer detaljerad information kan du läsa mer på Kronofogdens hemsida.

Löneutmätning

Kronofogden kan göra en så kallad löneutmätning av din lön samt andra inkomster du eller hushållet har. Vilket är att, en del av den inkomst du får, eller din lön används för att betala av den skuld som du har. Din löneutmätning påverkas alltså av om du är ensamstående, sambo eller har barn. Alltså bestäms det i en löneutmätning om hur mycket du kan betala av på dina skulder för att överleva. Det belopp som du får behålla kallas existensminimum, eller förbehållsbelopp.

De allra flesta inkomster kan utmätas, så som exempelvis pension, lön, a-kassa eller sjukpenning. Ersättningar såsom handikappersättning eller socialbidrag är två exempel på inkomster som inte får utmätas. Läs mer om detta hos Kronofogden. 

Tips! Få bättre koll på din ekonomi med Kreditkollen, läs mer och köp Kreditkollen här!

Om du har en obetald skuld skickas det en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden, som i sin tur skickar ett betalningsföreläggande hem till dig. Betalningsföreläggandet består av den totala skulden som ska betalas, alltså originalskulden från fordringsägaren (den du är skyldig pengar), inkassokravet, och även en kostnad till Kronofogden.

När du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden ska du betala den totala summan direkt eller bestrida skulden. Det är alltid en kort tidsperiod innan betalningen eller bestridandet måste vara inskickad till Kronofogden och om skulden inte blir betald eller bestridd och registrerad hos Kronofogden innan slutdatumet fastställer Kronofogden ett utslag. Då registreras det en betalningsanmärkning som kommer synas i din kreditupplysning i tre års tid

Om du har en obetald skuld som blivit inskickad genom en ansökan om betalningsföreläggande till Kronofogden, skickas det alltid hem ett betalningsföreläggande, till dig.

Då har du en viss tid att betala eller bestrida skulden och därmed undvika risken att få en betalningsanmärkning registrerad. Om skulden inte betalas eller bestrids i tid och registreras innan slutdatumet fastställs skulden genom ett utslag från Kronofogden och då registreras det automatiskt en betalningsanmärkning som sedan finns kvar i tre år för en privatperson. För ett företag (AB, KB, HB) finns en betalningsanmärkning kvar i fem år.

UC kan då visa din aktuella skuld hos Kronofogden som ett aktuellt skuldsaldo. Uppgiften om skuldsaldo uppdateras i UCs register en gång per vecka.

Om skulden betalas/återkallas kommer Kronofogdemyndigheten inte rapportera in skuldsaldo till UC.

Läs mer om betalningsanmärkningar.

Laddar